Kakaovník pravý (Theobroma Cacao), indiány nazývaný “pokrm bohů“ pro své blahodárné a povzbuzující  účinky na lidský organismus a využívaný již v dávných časech jako platidlo (zpracování do čokolády objevili Mayové již v předkolumbovské době), je stále zelený tropický strom dorůstající výšky 4 – 8 metrů, který roste mezi 20°severní šířky a 20° jižní šířky (pěstuje se např. ve Střední Americe, Ekvádoru, Venezuele, Brazílii, Ghaně, Pobřeží Slonoviny, Nigérii, Kamerunu, Madagascaru, Indonésii, Malajsii, Papuy-Nové Guiney). Nejlépe se mu však daří u rovníku, kde má optimální klimatické podmínky. Jeho drobné narůžovělé kvítky vyrůstají přímo z kmene nebo ze silnějších větví (tento jev se nazývá kauliflorie, tzv. kmenokvětost), později se mění v plody o délce 15–30 cm a šířce 8–10 cm, které můžou vážit až 0,5 kg, žluté nebo červenohnědé barvy. Tyto plody dozrávají téměř 6 měsíců. V různě tlustém perikarpu je obvykle pět komor a v každé z nich je 4-14 kulovitých až zploštělých semen. Sklizeň probíhá dvakrát ročně, od října do března a od května do srpna. Kakaovník pravý potřebuje pro svůj růst speciální teplotu, která nesmí klesnout pod 15 °C a vlhkost kolem 65 až 70%. Na dnešních kakaových plantážích ho můžeme spatřit pod listy mangovníků, banánovníků, baobabů, citrusů, které mu vytváří potřebné přistínění. Kakaovník pravý je všeobecně velmi náchylný k nemocem, především plísním, kterým podléhají plody, sklizně tak jsou nejisté. Zajímavostí je, že na jedné rostlině dozraje přibližně jen 5% plodů. Z pěstitelského hlediska se dělí na hlavní tři skupiny. První z nich je  Forastero, které činí 90% světové produkce, roste planě v povodí Amazonky, plody nejsou příliš výrazné chuti. Druhou skupinou je Criollo, zajímavostí je, že plody rostou pouze na kmeni. Na trhu se vyskytuje velmi zřídka, sklizně jsou malé, jedná se o výbornou kvalitu, náchylný k nemocem (pěstuje se především ve Venezuele, Střední Americe, na Madagascaru a v Indonésii). Mixem obou výše zmíněných je pak Trinitario, co do kvality bobu, objemu produkce i ceny na trhu. Křížením pak dále vznikají různé kombinace mezi těmito. Mezi největší pěstitele dnes beze sporu patří africké státy, které pokrývají až dvě třetiny světové produkce (především státy Pobřeží Slonoviny a Ghana).